Evenimentele cultural-artistice care vor avea loc pe 26, 27 și 28 noiembrie sunt rezultatul unor premise defavorabile, transformate într-un eveniment de înaltă ținută de colaborarea deja cunoscută dintre primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan și Marius Ursaciuc, primar al orașului Gura Humorului.

Deoarece la data împlinirii în fapt a celor 6oo de ani de atestare istorică, 13 aprilie 2015, Primăria din Mănăstirea Humorului nu avea fonduri de alocat sărbătoririi, Primarul și Cosiliul Local au decis să o amâne, până situația se va îmbunătăți. Cum Marius Ursaciuc avea în plan să sărbătorească poeta ucraineană Olga Kobyleanska pe data de 27 noiembrie și avea de sărbătorit și 525 de ani de atestare a localității Gura Humorului la începutul lunii decembrie, a apărut gândul unei sărbătoriri comune ale celor două localități vecine. Cum în perioada planurilor făcute pentru această sărbătoare, ziua de 28 noiembrie a fost decretată „Zi a Bucovinei”, lucrurile au devenit mai serioase și organizarea celor trei zile de sărbătoare i-a ținut multe ore pe cei doi primari și pe colaboratorii lor în jurul mesei din sala mică a primăriei din Gura Humorului.

Programul celor trei zile de sărbătoare este foarte bogat, așa cum puteți constata din afișul conținut de acest articol, cuprinzând ședințe festive, lansări de monografii, parade militare, dezveliri de plachete și expoziții. Partea de divertisment conține concerte de muzică populară, un moment coral, unul teatral și în încheiere, o reprezentație a spectacolului de poezie și folk Alchimia Toamnei. Există și o parte a sărbătorii dedicată tradițiilor locale, pe 28 noiembrie, când va avea loc o paradă a carelor populare. Acestea vor porni din Mănăstirea Humorului și Voroneț, însoțite de călăreți și vor fi primite în centrul orașului de buciumași. Tot pe 28 va fi dezvelită și sfințită statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt (autor Mircea Dăneasă) din fața Catedralei.

Cei doi primari, împreună cu consiliile lor locale și locuitorii celor două localități vă invită să vă bucurați alături de ei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.