Șomerii suceveni care au urmat cursurile de calificare ale Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă au avut, ca de obicei, de ales între mai multe domenii de specializare.

În funcție de nivelul studiilor absolvite, șomerii suceveni au ocazia să se recalifice în alte domenii decât cele din care au devenit inactivi.  Așa cum ne arată directorul instituției, Mirela Adomnicăi, planul de formare profesională pe 2015 a fost, în proporție de 99.7 % finalizat. Din cele 1.000 de locuri disponibile, 997 de șomeri au ales să se respecializeze pentru 19 calificări și ocupații.

„De remarcat este faptul că, printre cele mai frecventate se numără cursurile de coafor, cu 144 de participanţi; inspector de resurse umane-110; bucătar-106, dar şi cel de agent de securitate, cu 96 de cursanţi. În ordine descrescătoare, în 2015 şomerii suceveni au mai urmat cursuri de manichiură-pedichiură, lucrător în comerţ, comunicare în limba engleză, ospătar, operator pe calculator şi în reţele, frizer, instalator reţele tehnico-sanitare şi de gaze, confecţioner articole din piele, baby-sitter, brutar, lucrător în creşterea animalelor, lucrător în cultura plantelor. Cel mai puţin solicitate au fost cursul de mecanic auto, cu 15 participanţi, respectiv cel de administrator de pensiune turistică, cu 14 cursanți”, arată Mirela Adomnicăi.

De reținut este că aceste cursuri, spre deosebire de cele organizate de alte insituții sau organizații, sunt 100% gratuite. Toți cei care vor să se specializeze pot face acest lucru gratuit, pentru că 50.03% din finanțarea necesară pentru 28 de programe de calificare este asigurată de AJOFM Suceava, în timp ce restul de buget este acoperit de Fondul Social European, din cadrul POSDRU.

Cei interesați încă se pot înscrie pentru sesiunile de pregătire profesională din 2016, la sediul instituției. Șomerii trebuie să facă dovadă că sunt într-adevăr inactivi, dovada ultimei forme de școlarizare absolvite, precum și alte acte de identitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.